An architectural project on the Isle of Eriskay was recognised by the Glasgow Institute of Architects at their awards ceremony last Friday evening (November 27). 

The annual awards recognise the best architectural output for projects within their chapter area, or by a practice with a base there.  

Taigh-Bainne, a recently completed project that has transformed a ruin overlooking the Prince's Beach on the west coast of Eriskay, just under a popular spot favoured by tourists and locals alike to take in the scenery. 

Designed by BARD, an architectural practice with strong island roots and undertaking works throughout the islands, the small building creates a place in which to shelter and take stock of the incredible surroundings. 

Furthermore, the Institute also awarded Andy Laverty and Family for the project with an award in “Client of the Year” category, a new award created this year recognising the role of clients in the creation of exemplary architecture. 

The project was built by local contractor Paul Macinnes of Coastal Homes who lives a short distance away.  The judges of the awards recognised the contribution of the skilled local trades in the successful outcome of the project. 

Architect Ruairidh Moir commented: “This is our first award as a practice and we are delighted for it to be given to Taigh Bainne, which has been a pleasure to be a part of.  The process has created an outcome beyond all expectations, and we are also delighted for our clients to be recognised as well.” 

“I am also proud for a project from the Outer Hebrides to be recognised by the Glasgow institute of Architects.  We feel the islands deserve the absolute best standards so it’s reassuring to see the results of these efforts receive such positive responses both at home and nationally.” 

The building is responsive to its environment by way of its material selection, its historical associations, and adaptations as well as blending into the hillside so as not to detract or obstruct views for others within the landscape.  That said, it is not intended to be an apology and its bold forms and sharp edges against sinuous soft materials are intended to demonstrate that this building is of its time.